Servicii

Esti aici >> Acasa >> Fatete Dentare

Fatete DentaRE

Fatetele sunt fabricate din ceramica sau material compozit si se lipesc de dinte pe fata lui vizibila. Poate fi comparata cu o unghie falsa, pentru a fi mai sugestiv. Ele pot modifica forma, culoarea si intr-o oarecare masura marimea dintelui; dintii cu coloratii pot fi albiti definitiv cu fatete.

Desi impactul estetic este mare si de multe ori acest criteriu este cel mai atragator, este important sa nu se trateze cu fatete nealinieri ale dintilor care pot beneficia cu succes de un tratament ortodontic, mult mai biologic cu tesuturile orale. Sau, de exemplu, in cazul unui dinte fracturat, se impune asigurarea rezistentei lui printr-o coroana de acoperire, eventual si pivot, decat prin refacerea coroanei cu o fateta.

Indicatiile fatetelor pot fi :

Dinti patati sau cu discromii

Obturatii(plombe) mari pe dintii frontali

Dinti fisurati

Spatiere intre dinti, mai ales diastema (cunoscuta strungareata!)

Fracturi dentare in smalt

Dinti prea scurti, lati sau lungi (indicatie subiectiva!)

Ca si variante de materiale pentru realizarea unei fatete sunt compozitul si ceramica.

Avantajul materialului compozit este pretul mai mic iar dezavantajul este ca durabilitatea lui nu este mai mare de 2 ani pentru ca in timp isi schimba culoarea.

Pe de alta parte, ceramica, sau portelanul, are translucenta si luciul smaltului, facand-o materialului de electie pentru rezultate estetice foarte bune. Aceste calitati sunt pastrate in timp.

Avantajele portelanului sunt :

Potrivire foarte buna cu culoarea si textura dintilor naturali

Este mai rezistent mecanic

Desi foarte subtire, fateta ceramica va capata rezistenta dupa cimentarea de dinte

Nu se pateaza sau decoloreaza

Preparatia asupra dintilor este minima.

Care sunt etapele de realizare a fatetelor ?

Medicul dentist realizeaza o preparatie cu o freza speciala pe fata dintelui (vizibila) pe care se va lipi fateta.

Se ia amprenta a dintilor preparati.

Daca preparatia este minima, nu este nevoie de fatete temporare pana la lipirea celor definitive; insa daca dintele este sensibil sau daca exista riscul de fractura pe perioada fabricarii, atunci este indicata fatetarea provizorie cu n iste ‘mascute’ de compozit.

In final se cimenteaza fatetele pe dintii preparati cu cimenturi speciale care imita culoarea naturala pentru a nu interveni in efectul estetic.

Preparatia pentru fatetare nu este dureroasa, insa se poate face anestezie pentru confortul pacientului. Dintii pot ramane sensibili pana la cimentarea definitiva, mai ales in zona de langa gingie; caz in care se indica fatetarea provizorie. Daca persista sensibilitatea se poate efectua o desensibilizare profesionala. Orice alte carii sau obturatii pe acesti dinti vor fi realizate sau inlocuite.

Cum se intretin fatetele ?

Durata de viata a fatetelor din compozit este intre 1 si 2 ani, iar a celor de ceramica intre 5 si 10 ani.

Rezistenta mecanica este buna, dar totusi este indicat sa nu se muste din alimente foarte dure. Vizite periodice la stomatolog vor preveni carii la marginile preparatiei. In general pentru lucrarile de ceramica se recomanda paste de dinti nu foarte abrazive si fara fluor, pentru ca poate ataca portelanul.

Alegerea intre o fateta si o coroana de acoperire.

Diferenta esentiala intre cele 2 este preparatia : pentru fateta se indeparteaza un strat subtire de smalt, pe cand pentru o coroana este necesara slefuirea intregului dinte. Diferentele sunt insa si la indicatii, deoarece o coroana confera mai multa rezistenta mecanica decat o fateta.